Ταξιδιωτικός οδηγός και δρομολόγια πλοίων για Ρόδο

Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για τη Ρόδο, καθώς και δρομολόγια πλοίων για έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς, όλες οι πληροφορίες σε μια σελίδα.
Ταξιδιωτικός οδηγός και δρομολόγια πλοίων για Ρόδο

Περιεχόμενα

Αν ψάχνετε έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για τη Ρόδο, καθώς και δρομολόγια πλοίων για έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, τότε είστε στο κατάλληλο μέρος.

Η Ρόδος είναι ένας μαγευτικός προορισμός στην Ελλάδα με επισκέπτες από όλο τον κόσμο να την επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ρόδος αναδύθηκε από τη θάλασσα με εντολή του Δία και δόθηκε ως δώρο στον Απόλλωνα.

Βυθισμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό, το νησί της Ρόδου προσφέρει στους επισκέπτες μαγευτικά τοπία, όμορφες παραλίες και μια σειρά από ιστορικά μνημεία.

Είτε θέλετε να απολαύσετε αξέχαστες διακοπές στις παραλίες του νησιού είτε να εξερευνήσετε την τεράστια ιστορία του, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στη Ρόδο.

Τουριστικές πληροφορίες για τη Ρόδο

Η Ρόδος βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους και είναι ένα ελληνικό νησί που προσφέρει έναν συνδυασμό πλούσιας ιστορίας, εκπληκτικών τοπίων και ζωντανής κουλτούρας.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, η Ρόδος προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δρομολόγια των πλοίων προς τη Ρόδο είναι αρκετά συχνά.

Τουριστικές πληροφορίες για τη Ρόδο
Τουριστικές πληροφορίες για τη Ρόδο

Το νησί διαθέτει μερικές από τις καλύτερες και πιο ηλιόλουστες παραλίες, οι οποίες θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη.

Το Πρασονήσι είναι ο παράδεισος των windsurfers, ενώ ο κόλπος Anthony Quinn προσφέρει κρυστάλλινα νερά για κολύμπι και καταδύσεις με αναπνευστήρα. Παρακολουθήστε μαγευτικά ηλιοβασιλέματα στην περίφημη Ακρόπολη της Ρόδου ή απολαύστε μια χαλαρή βραδινή βόλτα στην παραλία Έλλη.

Επιπλέον, η Ρόδος προσφέρει μια πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα καταπράσινα δάση της, να μελετήσετε την ιστορία μέσα από αρχαία ερείπια, όπως ο Ναός του Απόλλωνα, ή να απολαύσετε κρουαζιέρες με σκάφος σε κρυμμένους όρμους και σπηλιές.

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένα άλλο μοναδικό φυσικό θαύμα που είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Εκεί συγκεντρώνονται χιλιάδες πεταλούδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έτσι, είτε αναζητάτε μια ιστορική εξερεύνηση χιλιάδων ετών, είτε να χαλαρώσετε στις ηλιόλουστες παραλίες, η Ρόδος είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσει.

Στο υπόλοιπο μέρος του ταξιδιωτικού μας οδηγού για τη Ρόδο, θα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα αξιοθέατα και τις εμπειρίες που μπορείτε να βρείτε στο νησί.

Γενικές πληροφορίες για τη Ρόδο

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ρόδος αναδύθηκε από τη θάλασσα με εντολή του Δία, ο οποίος την προορίζει ως δώρο για τον θεό Απόλλωνα.

Ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Τελχίνες και ότι το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του Ποσειδώνα και του Ήλιου, τη Ρόδο.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ρόδος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη νεολιθική περίοδο, δηλαδή κατά την 3η χιλιετία π.Χ.

The historical importance of Rhodes

Η Ρόδος διαθέτει μια πλούσια ιστορία αρκετών χιλιάδων ετών. Κατά τη Μινωική περίοδο (1900-1450 π.Χ.), το νησί άκμασε και οι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τον 10ο αιώνα π.Χ., κατέφτασαν οι Δωριείς και ο γιος του Ηρακλή, ο Τληπόλεμος, ο οποίος έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση των τριών κύριων πόλεων του νησιού, ήτοι: Λίνδος, Κάμειρος και Ιαλυσός, σχηματίζοντας την περίφημη “Δωρική Εξάπολη”.

Η στρατηγική θέση της Ρόδου στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου διευκόλυνε την εμπορική θαλάσσια ανάπτυξη κατά τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.

Επιπλέον, το νησί κατόρθωσε να ιδρύσει αρκετές αποικίες και η επιρροή του επεκτάθηκε σε αρκετές γειτονικές περιοχές. Εκείνη την εποχή, όπου επικρατούσε το αριστοκρατικό σύστημα, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο Κλεόβουλος, κυβέρνησε ως τύραννος της Λίνδου.

Συμμαχίες και ανεξαρτησία της Ρόδου

Η Ρόδος προσχώρησε στην 1η Αθηναϊκή Συμμαχία το 478 π.Χ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.) άλλαξε στρατόπεδο και υποστήριξε την Πελοποννησιακή Συμμαχία με τη βοήθεια της Σπάρτης.

Το 411 π.Χ., οι τρεις κύριες πόλεις της Ρόδου αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πόλη με καλά σχεδιασμένη στρατηγική διάταξη, η οποία ολοκληρώθηκε το 408 π.Χ. Η νέα αυτή πόλη χτίστηκε στο λόφο της Ακρόπολης και έγινε το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού.

Το 323 π.Χ., η Ρόδος ανέκτησε την ανεξαρτησία της και κατά τη διάρκεια των πολέμων των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατάφερε να αμυνθεί με επιτυχία εναντίον του Δημητρίου του Βεσσιέρ. Η κατασκευή του “Κολοσσού της Ρόδου”, ενός από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, μνημονεύει αυτή τη νίκη. Τον 4ο αιώνα π.Χ., η Ρόδος αναδείχθηκε σε κορυφαία ναυτική δύναμη στο Αιγαίο Πέλαγος, κυριαρχώντας στο εμπόριο της ανατολικής Μεσογείου.

Ρωμαϊκή εποχή και μετά

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, συγκεκριμένα από τον 2ο αιώνα π.Χ., η Ρόδος παρέμεινε ένα εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο και υιοθέτησε από νωρίς τον χριστιανισμό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ρόδος αντιμετώπισε επιθέσεις από διάφορες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Αράβων και των Σαρακηνών.

Το 1309, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη ανέλαβαν τον έλεγχο του νησιού, η κυριαρχία των οποίων σηματοδότησε μια μεγάλη περίοδο ανάπτυξης για το νησί. Ωστόσο, το 1522, ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατέλαβε τη Ρόδο, οι ιππότες παραδόθηκαν και το νησί περιήλθε υπό τουρκική κυριαρχία.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Ρόδος, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, αντιμετώπισε προκλήσεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην ευρύτερη ελληνική επανάσταση. Η Ρόδος περιήλθε υπό ιταλικό έλεγχο το 1912 κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου και αργότερα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη τις κακουχίες της γερμανικής κατοχής.

Το 1945, τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, μεταβιβάστηκαν στους Συμμάχους και τελικά στην Αγγλία. Το 1948, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα έγιναν μέρος της Ελλάδας, σηματοδοτώντας τη θέση του νησιού στη σύγχρονη εποχή.

Θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Ρόδου

Η Ρόδος, γνωστή για την πλούσια ιστορία της, δεν είναι μόνο ένα νησί με φυσική ομορφιά αλλά και διαθέτει και πολλά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία. Από παλαιοχριστιανικές βασιλικές μέχρι βυζαντινές εκκλησίες, το νησί κοσμείται από μνημεία που αντικατοπτρίζουν την πνευματική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Ρόδου
Θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Ρόδου

Περισσότερες από 60 παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες υπάρχουν σε όλη τη Ρόδο, μαρτυρώντας τη βαθιά ριζωμένη θρησκευτική ιστορία του νησιού.

Αυτοί οι αρχαίοι τόποι λατρείας προσφέρουν μια ματιά στις πρώιμες χριστιανικές κοινότητες του νησιού και στις αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές τους εκφράσεις. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε όλα τα Θρησκευτικά και Μνημεία σε αυτόν τον αναλυτικό ταξιδιωτικό οδηγό για τη Ρόδο.

Δήμος Ρόδου

  • Εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου (11ος αιώνας): Μετατράπηκε αργότερα σε τζαμί κατά την τουρκική περίοδο. Σήμερα στεγάζει μουσείο και γκαλερί γλυπτικής.
  • Εκκλησία του Αϊ-Φανούρη: Αυτή η εκκλησία ελεύθερης σταυροειδούς κάτοψης μετατράπηκε σε τζαμί κατά την περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας.
  • Εκκλησία της Αγίας Τριάδας: Μια εκκλησία τεσσάρων κιονόκρανων με ζωγραφική εκλεκτικού ρυθμού στο δυτικό τμήμα, χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί (Ντολαπλί) κατά την περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας.
  • Hourmali Medrese: Αρχικά μια τετράκλιτη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μάρκου, αργότερα έγινε μοναστήρι Φραγκισκανών και, υπό τους Τούρκους, τζαμί και ιεροδιδασκαλείο.

Δήμος Αρχαγγέλου

  • Εκκλησία του Αρχαγγέλου: Μια εκκλησία με σταυροειδείς θόλους και πλακόστρωτη αυλή.
  • Εκκλησία της Παναγίας Τσαμπίκα: Αυτή η εκκλησία δωδεκανησιακού ρυθμού χρονολογείται τουλάχιστον από το 1760 και διαθέτει σταυροειδείς θόλους, λιθόστρωτο δάπεδο, ωραίο παραβάν και επιβλητικές εικόνες.
  • Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Μαλώνας – αρχές 19ου αιώνα): Ενοριακός ναός με καμπαναριό ύψους 35 μέτρων, που επιδεικνύει αξιόλογο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
  • Μονή Καμείρι (16ος αιώνας): Ένα βυζαντινό μοναστήρι με ίχνη τοιχογραφιών και μια λιθόστρωτη αυλή.

Δήμος Ατταβύρου

  • Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Αρταμίτη: γνωστή για τη θεολογική και πνευματική της σημασία.
  • Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (Σιάνα – 1890): Μια υπέροχη, μεγάλη εκκλησία που κοσμείται με πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο.

Δήμος Αφάντου

  • Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (Αρχίπολη): Μια σύγχρονη εκκλησία γνωστή για την αρχιτεκτονική της ελκυστικότητα.
  • Εκκλησία της Παναγίας Καθολικής (Αφάντου): Χτισμένη στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μιας μεσοβυζαντινής εκκλησίας, διαθέτει εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα.
  • Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Αφάντου, 1839): Αρχικά μονόκλιτη βασιλική, που αργότερα επεκτάθηκε με δύο πλευρικά κλίτη.

Δήμος Ιαλυσού

  • Στην Ακρόπολη της Φιλερήμου (Ιαλυσός): Αρχαία και βυζαντινά κατάλοιπα συνυπάρχουν, με κυριότερα σημεία την εκκλησία της Παναγίας Φιλερήμου, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, και τα ερείπια του καθολικού της βυζαντινής μονής.
  • Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χορού: Ένα μονόκλιτο παρεκκλήσι με εκλεκτικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.
  • Εκκλησία του 14ου αιώνα: Μια τυπική εκκλησία της περιόδου των Ιπποτών με θολωτή στέγη και δύο εξαγωνικά παρεκκλήσια.
  • Μεσαιωνικό μοναστήρι: Αρχικά κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και λειτουργούσε ως διώροφο κτίριο με εσωτερική αυλή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων.
  • Via Dolorosa: Αναπαράσταση της Via Dolorosa με χάλκινα γλυπτά που απεικονίζουν τους Σταθμούς του Σταυρού, που οδηγούν σε έναν υπέροχο λευκό σταυρό με πανοραμική θέα.

Δήμος Καλλιθέας

  • Μονή Αγίου Ιωάννη (Καλυθιές): Ιστορικό μοναστήρι με έντονη πνευματική σημασία.
  • Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου (Καλυθιές): Μια σύγχρονη μητροπολιτική εκκλησία του 20ου αιώνα που βρίσκεται κοντά σε μια μεγάλη οθωμανική κρήνη.
  • Εκκλησίες της Οδηγήτριας και του Αγίου Γεωργίου (Κοσκινού): Αξιοσημείωτες για τα καλαίσθητα καμπαναριά τους.
  • Εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Ψίνθος): Μια μικρή μονόκλιτη εκκλησία που κοσμείται με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.
  • Εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου (Ψίνθος): Αυτή η υπέροχη εκκλησία διαθέτει μια πύλη ρωμαϊκού ρυθμού και ένα μνημείο για τους τοπικούς ήρωες.

Δήμος Καμείρου

  • Καθεδρικός ναός του Τιμίου Σταυρού (Απόλλωνα): Μια εκκλησία δωδεκανησιακού ρυθμού που κοσμείται με υπέροχες τοιχογραφίες και μια πλακόστρωτη αυλή.
  • Μονή Αγίου Νικολάου στο Φουντουκλή (Δημύλια – 15ος αιώνας): Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται κοντά σε μια από τις πιο αγνές και άφθονες πηγές του νησιού και διαθέτει ένα παρεκκλήσι με τέσσερις σπηλιές και διατηρημένες τοιχογραφίες.

Δήμος Νότιας Ρόδου

  • Μονή Παναγίας Σκιαδενής (Μεσαναγρός – 17ος αιώνας): Γνωστή για την ανθεκτικότητά της παρά τις επανειλημμένες καταστροφές από πειρατές.
  • Εκκλησία του Αγίου Φιλήμονα (Αρνίθα): Μια μεταβυζαντινή εκκλησία, που φιλοξενεί λείψανα και ένα ξύλινο σκαλιστό παραβάν.
  • Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Άρνιθα): Εκκλησία χτισμένη στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, με πολύτιμα αρχιτεκτονικά στοιχεία που διατηρούνται έως σήμερα.
  • Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας (4 χλμ. από τα Απολλάκια – 4ος-6ος αιώνας): Αυτός ο μεγάλος παλαιοχριστιανικός ναός διαθέτει ένα σύνθρονο, τραπέζι θείας κοινωνίας και τέμπλο.
  • Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (Ασκληπιείο): Μια μεταβυζαντινή εκκλησία με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
  • Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας (Γεννάδι): Μονοχωρική εκκλησία με ίχνη ιπποτικού φρουρίου και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
  • Εκκλησία του Ευταβιμάτη (Κιοτάρι, περιοχή Ευταβιμάτη – 5ος-6ος αιώνας): Υπολείμματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
  • Εκκλησία της Μεταμόρφωσης (Κιοτάρι): Αυτή η εκκλησία, χτισμένη στη θέση μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, παρουσιάζει διάφορα αρχιτεκτονικά θραύσματα από την περιοχή.
  • Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου (Ιστρίου – 17ος αιώνας): Μια μεταβυζαντινή μονόκλιτη εκκλησία με βαρελοειδή θόλο και αξιόλογες τοιχογραφίες.
  • Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Κατταβιά – 1825): Γνωστή για το μεγάλο και εξαιρετικά στρωμένο καλντερίμι και το μνημείο των τοπικών ηρώων.
  • Μονή Ζωοδόχου Πηγής [Ελεημονίτρια] (Κρεμαστή): Βυζαντινό μοναστήρι που κατασκευάστηκε με υλικά από παλαιότερες κατασκευές.
  • Εκκλησία της Παναγίας Πλιμυριανής (Λαχανιά): Υπολείμματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ωραία ψηφιδωτά.
  • Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Λαχανιά): Εκκλησία δωδεκανησιακού τύπου χτισμένη πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, διατηρώντας το βαπτιστήριο.
  • Μεσαίαγρος: Αυτή η περιοχή έχει μια ζωντανή πνευματική ιστορία με πολυάριθμα παρεκκλήσια όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Θωμάς.
  • Εκκλησία της Θεοτόκου (Μεσαναγρός – 13ος αιώνας): Χτισμένη στη θέση μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα, ενσωματώνει αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία από το παλαιότερο οικοδόμημα.

Δήμος Πεταλούδων

  • Μονή Παναγίας Καλοπέτρας (Θόλος): Φημολογείται ότι ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιβίωση από μια καταιγίδα στη θάλασσα.
  • Εκκλησία της Παναγίας Καθολικής (Κρεμαστή): Μια υπέροχη εκκλησία, κέντρο λατρείας για ολόκληρη τη Δωδεκάνησο.
  • Εκκλησία του Σωτήρα (Μαρίτσα): Αξιοσημείωτη για τον τυφλό τρούλο της και το πολύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • Μονή Αγίου Ασωμάτου (Κρεμαστή): Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1800 μ.Χ., ενώ το μοναστήρι διαθέτει κρύπτη και ιερή πηγή.
  • Ιερά Μονή Αρχιστρατήγου: Αυτό το τρίκλιτο παρεκκλήσι με τρούλο διαθέτει μια ιστορία που συνδέεται με αρχαία αρχιτεκτονικά στοιχεία.
  • Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Κρεμαστή): Ένα παλιό μικρό μοναστήρι, κατασκευασμένο στα τέλη του 15ου αιώνα ή στις αρχές του 16ου, που βρίσκεται στο Κάστρο της Κρεμαστής. Εδώ γίνονταν κάποτε μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
  • Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής [Ελεημονιτρίας] (Κρεμαστή): Ένα μοναστήρι που βρίσκεται νότια του χωριού Κρεμαστή, πιθανότατα του 19ου αιώνα, συνδέεται με μια ιερή πηγή και μια κολυμβήθρα από παλαιότερη εκκλησία.
  • Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κράνη (Κρεμαστή): Το τοπικό αυτό όνομα συνδέεται με την αρχαία ελληνική “δωρική” λέξη “Κράνα – Κρήνη”, που σημαίνει βρύση. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον προστάτη της σποράς.
  • Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα (Κρεμαστή): Ένα γοητευτικό βυζαντινό μικρό μοναστήρι του 15ου αιώνα.

Από τα αρχαία ερείπια μέχρι τις υπέροχες μεταβυζαντινές εκκλησίες, το νησί της Ρόδου είναι ένα ιερό της ιστορίας και της πνευματικότητας, όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν άψογα.

Εξερευνήστε αυτά τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία για να αποκαλύψετε το πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο του νησιού.

Παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου

Παρά την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας και τον ταχύ εκσυγχρονισμό του τομέα των υπηρεσιών της, η Ρόδος έχει παραμείνει βαθιά ριζωμένη στις αγροτικές της παραδόσεις και στην παραδοσιακή βιοτεχνία.

Η διαρκής σύνδεση του νησιού με τη γη και τα χωριά του είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την παραγωγή μια μεγάλης ποικιλίας τοπικών προϊόντων, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να κατασκευάζονται με τρόπους που θυμίζουν τις μεθόδους του παρελθόντος.

Παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου
Παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου

Το νησί της Ρόδου διαθέτει πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρά εργαστήρια που διατηρούν πανάρχαιες τεχνικές και παράγουν μια ποικιλία παραδοσιακών ειδών.

Στις περιοχές του Αρχαγγέλου και της Καμείρου, θα βρείτε πληθώρα οικογενειακών επιχειρήσεων και μικρών μονάδων που ειδικεύονται στην κεραμική.

Στη γραφική Λίνδο, οι ντόπιοι τεχνίτες δημιουργούν παραδοσιακά σανδάλια, περίτεχνα κεντήματα, ψηφιδωτά από βότσαλα και σκαλιστή πέτρα, παραδοσιακά έπιπλα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Το χωριό Έμπωνα φημίζεται για τα πολυάριθμα ελαιοτριβεία του.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού είναι η Σούμα, ένα απόσταγμα με βάση το σύκο που παράγεται σε περιοχές όπως η Έμπωνα, η Σιάνα, ο Μονόλιθος και ο Απόλλωνας.

Τα μελεκούνια, παραδοσιακά γαμήλια γλυκά που φτιάχνονται κυρίως από σουσάμι και μέλι, αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά των ντόπιων και των επισκεπτών.

Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μοναδικό λικέρ από επτά αρωματικά βότανα στο Φιλέρημο, ενώ τοπικό ελαιόλαδο και μέλι παράγονται μεταξύ άλλων στη Σορωνή και στον Απόλλωνα.

Η Ρόδος προσφέρει επίσης μια απολαυστική ποικιλία κρασιών, σαμπάνιας και ούζου, αναδεικνύοντας την πλούσια και ποικίλη γαστρονομική κουζίνα του νησιού.

Ιστορικά αξιοθέατα της Ρόδου

Η Ρόδος είναι ένα μαγευτικό νησί γεμάτο ιστορία, το οποίο διαθέτει μια σειρά από ιστορικά αξιοθέατα που αποκαλύπτουν ιστορίες αρχαίων πολιτισμών, μεσαιωνικών ιπποτών και ένα πλούσιο πολιτισμό.

Ιστορικά αξιοθέατα της Ρόδου
Ιστορικά αξιοθέατα της Ρόδου

Αρχαία Πόλη (Ρόδος)

Η αρχαία πόλη της Ρόδου είναι μια απόδειξη πολεοδομικού σχεδιασμού, με τη διάταξη να ακολουθεί τις φιλοσοφίες του Ιππόδαμου.

Αρχαία Πόλη (Ρόδος)
Αρχαία Πόλη (Ρόδος)

Τα οικοδομικά τετράγωνα, γνωστά ως νησίδες, έχουν διαστάσεις 47,70 x 26,50 μέτρα, ενώ οι δρόμοι έχουν πλάτος περίπου 5-6 μέτρα. Τα απομεινάρια των αρχαίων δρόμων και των ελληνιστικών κατοικιών από τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. κατέχουν ακόμη σημαντική θέση στο νησί.

Ακρόπολη της Ρόδου (Monte Smith ή λόφος Αγίου Στεφάνου)

Εξερευνήστε τα ερείπια των υπέροχων ναών της Αθηνάς Πολιάδος και του Πολιούχου Διός, το ανακαινισμένο παλιό στάδιο του 2ου αιώνα π.Χ., το ορθογώνιο Ωδείο, το αρχαίο θέατρο στη λεωφόρο Διαγοριδών και τον μερικώς διατηρημένο ναό του Απόλλωνα Πυθίας.

Εργαστήρια χύτευσης αγαλμάτων από χαλκό (Ρόδος, Νέα Πόλη)

Πρόσφατα ανακαλυφθέντα εργαστήρια που πιθανώς σχετίζονται με τη δημιουργία του Κολοσσού της Ρόδου, ενός από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χάρη το 282 π.Χ., έμεινε όρθιο για 12 χρόνια πριν ο καταστροφικός σεισμός του 226 π.Χ. το γκρεμίσει.

Τάφος των Πτολεμαίων (3 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, στο ύψωμα Ροδίνι)

Ένα ογκώδες ταφικό μνημείο λαξευμένο σε φυσικό βραχώδη σχηματισμό σε σχήμα ελληνιστικής κατασκευής. Η περιοχή στεγάζει επίσης διάφορα Νυμφαία (σπηλαιώδη ιερά), υπολείμματα αρχαίων τειχών, λαξευμένους σε βράχο τάφους και ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Μεσαιωνική πόλη (Ρόδος)

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά συγκροτήματα παγκοσμίως και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μεσαιωνική πόλη (Ρόδος)
Μεσαιωνική πόλη (Ρόδος)

Το 1309, το νησί πουλήθηκε στο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, οδηγώντας στην αναγέννησή του ως σημαντικού παράγοντα στις υποθέσεις της ανατολικής Μεσογείου.

Ο δρόμος των ιπποτών

Παγωμένος στο χρόνο, ο δρόμος αυτός διαθέτει επιβλητικά κτίρια όπως το Ισπανικό Πανδοχείο, το Πανδοχείο της Προβηγκίας, το Γαλλικό Πανδοχείο, το Ιταλικό Πανδοχείο και άλλα, όπου οι ιππότες ζούσαν στις αντίστοιχες “γλώσσες” τους. Ο λιθόστρωτος δρόμος αφηγείται μια ιστορία μεσαιωνικής μεγαλοπρέπειας που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε.

Ο δρόμος των ιπποτών
Ο δρόμος των ιπποτών

Καστέλλο, ή το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Μεσαιωνική Πόλη)

Το πιο αξιόλογο μνημείο της Παλιάς Πόλης, η κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, Helion de Villeneuve (1319-1346).

Αν και οι πάνω όροφοι κατέρρευσαν στα μέσα του 19ου αιώνα, η εκτεταμένη αποκατάσταση υπό την καθοδήγηση του Ιταλού αρχιτέκτονα Lojacomo, διατήρησε την ιστορική του σημασία.

Γέφυρα της Ελληνιστικής περιόδου (Κορακόνερο, αρχή της Λεωφόρου Καλλιθέας)

Μια σχολαστικά ανακαινισμένη ελληνιστική γέφυρα που παραπέμπει στην αρχαία μηχανική και αρχιτεκτονική.

Ιστορικά αξιοθέατα των κυριότερων Δήμων της Ρόδου

  • Δήμος Αρχαγγέλου: Αυτή η περιοχή κατέχει πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων πρώιμων οικισμών που χρονολογούνται από το 1100 π.Χ. Είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού και τις ναυπηγικές δεξιότητες.
  • Δήμος Αταβύρου: Επισκεφθείτε το Ναό του Δία στο βουνό Ατταβύρος και το Ιερό της Αρτέμιδος, το οποίο πιθανότατα συσχετίζεται με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Αρταμίτη (10ος αιώνας).
  • Δήμος Καλλιθέας: Εξερευνήστε το καλοδιατηρημένο φρούριο του Ερημοκάστρου και άλλα ιστορικά μνημεία, όπως το φρούριο των Ιπποτών στην Κοσκινού.
  • Δήμος Καμείρου: Ανακαλύψτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Καμείρου, παρουσιάζοντας μια ελληνιστική ρυμοτομία και το ναό της Αθηνάς. Η παραλία των Φούρνων μπορεί να υπερηφανεύεται για τα αρχαία της γλυπτά.
  • Δήμος Λίνδου: Επισκεφθείτε τη φημισμένη Ακρόπολη της Λίνδου, το Ναό της Αθηνάς, ένα θέατρο, το κτίριο του Κυβερνήτη και πολλά άλλα. Εξερευνήστε το ιστορικό χωριό, τον τάφο του Κλεόβουλου και την Ακρόπολη της Λίνδου.
  • Δήμος Νότιας Ρόδου: Αρχαιολογικά ευρήματα, αρχαίοι ναοί, οχυρά ιπποτών και πρώιμοι χριστιανικοί οικισμοί καλύπτουν την συγκεκριμένη περιοχή, αποκαλύπτοντας την πολυποίκιλη ιστορία της.
  • Δήμος Πεταλούδων: Στα ιστορικά αξιοθέατα περιλαμβάνονται ο αρχαίος οικισμός της Δαματριάς, ο ναός του Απόλλωνα στο Θεολόγο, τα φρούρια των Ιπποτών στην Κρεμαστή και το Παραδείσι και ένας θησαυρός αρχαιολογικών ευρημάτων σε όλη την περιοχή.

Μουσεία στη Ρόδο

Η Ρόδος, με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της, διαθέτει μεγάλο αριθμό από μουσεία που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Αν θέλετε κι εσείς να εξερευνήσετε αυτή την πλούσια ιστορία, τα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε στη Ρόδο είναι:

Κυριότερα Μουσεία στη Ρόδο

  • Δημοτική Πινακοθήκη (Μεσαιωνική Πόλη, Πλατεία Σύμης): Συλλογές χαρακτικών και ζωγραφικών έργων καθώς και εκθέσεις γνωστών ζωγράφων.
  • Νεστορίδειο Μέλαθρον (Ρόδος, πλατεία Χαρίτου): Πρόκειται για το κεντρικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα.
  • Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Μεσαιωνική Πόλη, οδός Σωκράτους, αίθουσα Παλιό Συσσιτίου): Φιλοξενεί τη συλλογή με τους χάρτες και τις γκραβούρες της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1400, καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.
  • Θέατρο λαϊκών χορών της Παλιάς Πόλης: Φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με έμφαση σε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Μπορεί να φιλοξενήσει επτακόσια άτομα.
  • Δημόσια Βιβλιοθήκη (Μεσαιωνική πόλη): Στεγάζεται στο ισόγειο της Καστελλανίας, μιας εμπορικής εταιρείας κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας. Πρόκειται για δανειστική βιβλιοθήκη με 50.000 βιβλία που καλύπτουν διάφορους τομείς. Διοργανώνονται τακτικές παρουσιάσεις βιβλίων και εκθέσεις ζωγραφικής.
  • Βιβλιοθήκη του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου (Μεσαιωνική Πόλη, κτίριο του νοσοκομείου των Ιπποτών): Δεν είναι επισκέψιμη από το κοινό. Το περιεχόμενό της είναι ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο (Μεσαιωνική πόλη): Ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Παλιάς Πόλης, άρχισε να χτίζεται το 1440 από τον Μεγάλο Δικαστή De Lastic και ολοκληρώθηκε το 1489 από τον Μεγάλο Δικαστή D’ Aubusson. Λειτουργεί ως μουσείο από το 1914. Στο κέντρο του κτιρίου βρίσκεται η κεντρική είσοδος και ακριβώς πάνω από αυτήν υψώνεται η τρίπλευρη εσοχή με παράθυρα, μέρος του παρεκκλησίου του Νοσοκομείου των Ιπποτών. Υπάρχουν ευρήματα που εκτείνονται από τη μυκηναϊκή περίοδο μέχρι την ύστερη χριστιανική περίοδο και την ιπποτοκρατία: Τάφοι του αρχαίου Ιαλυσού και του αρχαίου Καμείρου, ψηφιδωτά, επιτύμβιες στήλες, αγάλματα, αρχιτεκτονικά στοιχεία κ.λπ.

Άλλα σημαντικά μουσεία στη Ρόδο

  • Μουσείο Συλλογής Λαϊκών Στολιδιών (Μεσαιωνική Πόλη): Σε ένα κτίριο από την περίοδο της κυριαρχίας των ιπποτών, πρόκειται για μια μικρή αλλά καλά οργανωμένη και αντιπροσωπευτική συλλογή. Εκτίθενται αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν πολλές τέχνες: Κεραμικά, κεντήματα, χαλιά, μοκέτες, ξυλόγλυπτα χωρίσματα δωματίων, παραδοσιακές ενδυμασίες και αντικείμενα, εργαλεία και έπιπλα.
  • Λαογραφικό Μουσείο (Απόλλωνας): Εκτίθενται αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώιμη ιστορία (σαρκοφάγοι, τμήματα κιόνων, κιονόκρανα κ.λπ.), μυλόπετρες, γεωργικά εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σχεδόν αναλλοίωτα από τον Μεσαίωνα.
  • Μουσείο Ασκληπιείου: Μια συλλογή αρχαιολογικών κειμηλίων, θρησκευτικών αντικειμένων και λαογραφικών αναμνηστικών λειτουργικών αντικειμένων για την αγροτική ζωή.
  • Παραδοσιακό ελαιοτριβείο (Δημηλιά): Το ελαιοτριβείο έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο.
  • Μουσείο Κωνσταντάκη (Έμπωνας): Το σπίτι της οικογένειας ενός σημαντικού τοπικού ποιητή.
  • Λαογραφικό μουσείο (Κοσκινού): Παραδοσιακός ανεμόμυλος, ένας από τους πολλούς που έχουν διατηρηθεί, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε.
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (Κρητηνία, κεντρικός δρόμος): Εντυπωσιακό σε μέγεθος, πολύ κοντά στο κάστρο.
  • Παραδοσιακό σπίτι του Παπακωνσταντή (Λίνδος): Συλλογή παραδοσιακών πιάτων, παραδοσιακών ενδυμασιών και παλαιών φωτογραφιών, καθώς και Λαογραφικό Μουσείο.
  • Λαογραφικό σπίτι (Σαλάκος): Εκτίθενται παλιά αντικείμενα από τη ζωή των ντόπιων.
  • Λαογραφικό μουσείο (Σορωνή): Ένα παλιό σπίτι που έχει μετατραπεί σε μουσείο, με διακοσμητικά πιάτα στους τοίχους, παραδοσιακά έπιπλα και υφάσματα.

Πλοίο για Ρόδο

Η Ρόδος προσφέρει αρκετά ακτοπλοϊκά δρομολόγια με συνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πλοίο για Ρόδο
Πλοίο για Ρόδο

Τα δρομολόγια πλοίων είναι αρκετά συχνά και συνδέουν τη Ρόδο με την πρωτεύουσα της Ελλάδας καθώς και με μια σειρά από υπέροχα ελληνικά νησιά και ηπειρωτικά λιμάνια.

Το κύριο λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στην πρωτεύουσα, ενώ διαθέτει και αρκετά μικρότερα λιμάνια.

Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε κράτηση για το ταξίδι σας στη Ρόδο online, η myferry.gr αποτελεί την καλύτερη επιλογή σας.

Συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Ρόδο

  • Αθήνα
  • Πειραιάς
  • Σύμη
  • Κάλυμνος
  • Κως
  • Λέρος

Κλείστε online ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ρόδο

Η κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Ρόδο δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη. Αν θέλετε να περάσετε αξέχαστες διακοπές στη Ρόδο, εξερευνώντας την τεράστια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ολοκληρώσετε την κράτησή σας μέσω της πλατφόρμας μας.

Η Myferry.gr είναι μια σύγχρονη και αξιόπιστη πλατφόρμα για κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η οποία θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο τρόπο για να ταξιδέψετε σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του κόσμου.

Χάρη στο εύχρηστο σύστημα κρατήσεων για πλοία και την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δρομολογίων, η εταιρεία μας διασφαλίζει ότι θα προγραμματίσετε το ιδανικό ταξίδι χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα.

Ανακαλύψτε την ομορφιά και την ιστορία αυτού του αξιόλογου προορισμού με λίγα μόνο κλικ.

Γιατί να κάνετε κράτηση για το πλοίο προς Ρόδο με την myferry.gr

Η myferry.gr είναι μια αξιόπιστη και εύχρηστη πλατφόρμα για την online κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς Ρόδο και άλλους ελληνικούς προορισμούς.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να χρησιμοποιήσετε τη myferry.gr για τις κρατήσεις σας:

  1. Εκτεταμένο δίκτυο: Η myferry.gr προσφέρει ένα μεγάλο εύρος από ακτοπλοϊκά δρομολόγια και με προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό των διακοπών σας στα νησιά.
  2. Εύχρηστη Πλατφόρμα: Η ιστοσελίδα μας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια φιλική προς το χρήστη εμπειρία, επιτρέποντάς σας να αναζητήσετε εύκολα δρομολόγια πλοίων για τη Ρόδου, να συγκρίνετε επιλογές και να ολοκληρώσετε την κράτησή σας σε λίγα μόνο βήματα.
  3. Εξυπηρέτηση πελατών: Η Myferry.gr θα σας βοηθήσει με οποιαδήποτε απορία ή θέμα σχετικά με τις κρατήσεις πλοίων στη Ρόδο.
  4. Προσιτές τιμές: Κλείστε φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ρόδο ή για οποιονδήποτε άλλο προορισμό προτιμάτε.

Κάνοντας κράτηση με το πλοίο προς τη Ρόδο μέσω της myferry.gr, μπορείτε να απολαύσετε μια εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία χωρίς προβλήματα, εξασφαλίζοντας την εύκολη μετάβασή σας στο νησί.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι ώστε να σας παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές σας στη Ρόδο.

Ελπίζουμε ότι αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός για τη Ρόδο να σας παρείχε όλες τις πληροφορίες που ψάχνατε.

Scroll to Top